Зелений чай вимиває кальцій з організму.

 Зелений чай вимиває кальцій з організму.

"Зеленого чаю багато пити не можна. Мій лікар (подруга, сусідка) сказав мені, що він вимиває кальцій з організму!"

З таким безапеляційним твердженням не посперечаєшся, особливо коли джерело отриманої інформації є непорушним і єдино можливим авторитетом. Ми і не будемо сперечатися. А так як офіційних наукових досліджень в цій області не проводилося, то спробуємо розібратися логічно, грунтуючись на перевірених фактах.

Всім відомо, що кальцій - один з найголовніших мікроелементів, що "відповідають" за формування здорової кісткової тканини. Недолік кальцію в організмі може привести до остеопорозу - зменшення щільності кісткової тканини. З іншого боку, надлишок кальцію теж небезпечний.

Існує таке поняття, як "обмін кальцію в організмі". Це означає, що кальцій надходить в організм з певними продуктами харчування і виводиться з нього. Це природний процес і тут важливий баланс. Є продукти, максимально "постачають" кальцій, є ті, які допомагають розщеплювати його надлишки. Навіть звичайна вода виводить з організму зайві речовини. Надлишок кальцію в організмі осідає. 60-70% каменів в нирках і сечовому міхурі - це неорганічні сполуки кальцію. Сприяє таким утворенням також недостатня кількість споживаної рідини (2 літри в день).

Користь зеленого чаю - незаперечний факт, підтверджений науковими дослідженнями вчених багатьох країн. Всі знають, що справжній зелений чай - джерело вітамінів і антиоксидантів, очищає судини, підвищує настрій і імунітет, тонізує, може перешкоджати виникненню онкозахворювань і володіє ще безліччю переваг.

Звідки ж з'явилася інформація про те, що зелений чай може принести шкоду, оскільки вимиває кальцій з організму? Давайте не будемо поспішати відмовлятися від цього чудодійного цілющого напою.

Які ж саме речовини, що містяться в зеленому чаї, могли спровокувати виникнення подібної гіпотези?

До складу чаю входить близько трьохсот речовин - це вітаміни, поліфеноли, ефірні масла, мінеральні речовини, амінокислоти, алкалоїди тощо, в тому числі і кофеїн.

Саме кофеїн і звинувачують у всіх "смертних гріхах".

"Вчені визначили, що 100 міліграмів кофеїну виводять з організму 6 міліграмів кальцію."

Навіть якщо це так (хоча офіційних підтверджень того, що подібні дослідження дійсно проводилися, виявити не вдалося), то при чому тут зелений чай?

По-перше: "Чайний" кофеїн діє на людину у взаємозв'язку з L-теаніном, який значно пом'якшує вплив кофеїну, оберігає серце і попереджає такі небажані ефекти, як серцебиття, задишка, тахікардія. Відповідно, чайний кофеїн менш агресивний і по відношенню до кальцію.

По-друге: Вміст кофеїну в одній чашці меленої кави - 90 - 200 мг. В одній чашці чаю - 30-70 мг (в залежності від типу чаю, часу настоювання, температури води і багатьох інших факторів)


А тепер спробуємо зайнятися простою арифметикою.


100 мг кофеїну виводять 6 мг кальцію

У чашці чаю в середньому 50 мг кофеїну

Тобто, 2 чашки чаю виводять 6 мг кальцію

У 100 грамах сухого чаю - 495 мг кальцію

З 100 грам можна приготувати 30 чашок чаю

Значить, в одній чашці готового напою близько 16,5 мг кальцію

16,5 мг - 6 мг = 10,5 мг

Виходить, що чашка зеленого чаю поставляє в організм 10,5 мг кальцію

Добова потреба в кальції - 800 мг

800: 10,5 = 76 чашок - постачають добову потребу кальцію! :-)

Сподіваємося, що Ви розумієте, що цей розрахунок виключно іронічний і жодним чином не служить показанням до дії :-)

Якщо ж припустити, що за добу в Ваш організм не надійшло ні міліграма кальцію ні з чаєм, ні з іншими продуктами (що фактично неможливо), то для того, щоб "вимилась" добова норма кальцію, Вам доведеться випити не менше двохсот чашок чаю в день!


Висновок: Привід хвилюватися за збереження Вашого кальцію у Вас може з'явитися, якщо Ви випиваєте в день більше 15 чашок чаю з максимальним вмістом кофеїну.

Споживання 4 - 6 чашок чаю в день є абсолютно безпечним.


До того ж, для засвоєння кальцію організму необхідний магній. Магнію в чаї 3 мг на 100 грамів продукту. Стільки ж, скільки в свіжовичавленому апельсиновому соку. Значить, чай допомагає організму засвоювати кальцій, що поставляється самим чаєм та іншими продуктами.

Які ж продукти вибрати, щоб кальцій надходив в організм в достатній кількості?

Головні джерела кальцію - сир, молоко, молочні продукти, сири, соєві, боби, сардини, лосось, арахіс, волоські горіхи, насіння соняшнику, зелені овочі (броколі, селера, петрушка, капуста), часник, редька. До слова, в "молочних" продуктах на основі молочного жиру (вершковому маслі, вершках, сметані, морозиві на основі вершків) - кальцію практично не содержітся.Важно відзначити, що дія кальцію, що поставляється одними продуктами, може бути нейтралізовано іншими речовинами, які надходять в організм з іншими продуктами харчування.

Антагоністи кальцію - щавлева кислота (міститься в шоколаді, щавлі, шпинаті), велика кількість жиру, фітинової кислота (міститься в зернах). Також засвоєнню кальцію перешкоджають деякі тваринні жири, яловичий жир, пальмова олія, присутнє, на жаль, у багатьох молочних продуктах.

Продукти, що вимивають кальцій

1. Сіль

Так-так, саме харчова сіль, хлорид натрію, NaCl. Вміст натрію і кальцію в організмі людей регулюється одним і тим же механізмом.Прі надмірному вживанні солі організм посилено виводить її з організму. Разом з кальцієм. Тому любителі солоненького частіше страждають від сечокам'яної хвороби і остеопорозу, ніж люди, що вживають сіль помірно або зовсім відмовилися від неї.

2. Газовані напої

Ці напої в більшості своїй містять фосфорну кислоту, яка прискорює висновок кальцію з організму.

3. Алкоголь

Алкоголь перешкоджає засвоєнню підшлунковою залозою кальцію і вітаміну D, а також надає згубний вплив на печінку, яка відіграє ключову роль в процесі активізації вітаміну D, необхідного для всмоктування кальцію.

Перелік продуктів можна продовжити, ми просто вибрали "лідерів" по вимиванню кальцію, зіставляючи дані різних незалежних джерел. Кофеїн теж в цьому списку, але не настільки руйнівний в порівнянні з сіллю.


І ще кілька фактів, розвінчують міф про "вимиванні кальцію зеленим чаєм".

За результатами досліджень китайських учених, дуже трепетно ​​і скрупульозно відносяться до здоров'я нації і впливу на нього самого поширеного і улюбленого напою - чаю, виявилося, що крім ефекту антиоксиданту, зелений чай ще й зміцнює кістки!

Автори дослідження, Бін Чжунлі з університету Гонконгу та його колеги відзначили, що дослідження показали благотворний ефект зеленого чаю в профілактиці раку і серцевих захворювань, а також в ході експериментів на клітинних рівнях встановили, що чай може бути корисний для кісток.

Взяті у щурів клітини, з яких формується кісткова тканина (остебласти), в перебігу декількох днів були схильні до впливу трьох головних компонентів зеленого чаю - катехінів.

Результати показали, що одне з цих речовин - епігалокатехін збільшує активність ключових ферментів, які сприяють зростанню кісток, на 79%.


EGCG також значно збільшує рівень мінералізації кісткової тканини.

Також вчені встановили, що висока концентрація EGCG блокує активність одного з типів клітин - остеокластів, що руйнують кісткову тканину.

При цьому компоненти зеленого чаю не чинять будь-якого токсичного ефекту на клітини.

Чай - улюблений напій не тільки у азіатів, а й у європейців.

У 2000 році Американський журнал лікувального харчування опублікував результати дослідження 1200 англійських жінок у віці від 65 до 75 років, які регулярно вживають чай. Як відомо, саме в літньому віці ризик таких захворювань, як остеопороз, значно зростає. Результати дослідження показали, що вживання чаю сприяє зміцненню стегнових кісток, переломи яких становлять найбільшу небезпеку.

Вчені прийшли до висновку, що деяку роль може грати міститься в чаї фтор. Крім того, автор дослідження припускає, що в чаї можуть міститися речовини, ефект яких аналогічний дії жіночого гормону естрогену, який сприяє зміцненню кісткової тканини.


Отже, зваживши всі "за" і "проти", підіб'ємо підсумки:

Будь-який продукт харчування або напій приносить в наш організм певні речовини - як корисні, необхідні для розвитку і повноцінного здорового функціонування, так і шкідливі. Кожен з цих продуктів взаємодіє з іншими, нейтралізуючи, або навпаки, сприяючи надходженню тих чи інших речовин. У всьому важливий баланс. До того ж, потреба організму в тих чи інших речовинах дуже варіюється в залежності від багатьох факторів - вік, стать, часовий пояс, час року і багато іншого. Так давайте не будемо вішати ярлики - мовляв, молоко корисно, а кава - отрута. Все добре в міру.

З упевненістю можемо стверджувати лише одне:

Вживання 5-6 чашок зеленого чаю в день подарує Вам відмінний імунітет, добову дозу необхідних організму вітамінів, ясність розуму, бадьорість тіла, гарний настрій, насолоду смаком і ароматом ... і абсолютно не вплине на вміст кальцію.

Природно, ми говоримо про справжній чай.

Приємних чаювань з Скарби Піднебесної!

tea-art.ua Posted by tea-art.ua