Рістретто, еспресо або лунго?

 Рістретто, еспресо або лунго?

Рістретто, еспресо, лунго. В чому різниця?


Багато суперечок виникає з приводу вмісту кофеїну в цих трьох різновидах. По суті, всі три цих напою-лише похідні еспресо.

Де ж більше кофеїну, що смачніше, який кавовий напій підійде для вас саме в цю хвилину? Отже, спробуємо розібратися.


Рістретто

 Рістретто готують з меншим об'ємом води в порівнянні з еспресо. Порція готового ристретто становить 15-20 мл. Час протоки становить 15-20 секунд, тому в цей кавовий напій потрапляють тільки кавові ефірні масла, що створюють насичений аромат і смак. Сам кофеїн починає виділятися пізніше. Так що, всупереч існуючій думці, в ристретто кофеїну менше, ніж в еспрессо.

У рістретто існує багато визначень і всі вони вірні. Це і подвійний еспресо (по фортеці, а не за обсягом), і напівеспрессо, якщо брати до уваги обсяг. Рістретто, називають також Corto (корт), Literally (лайтіреллі), Shrunk (Шранка) і Short (шот). 


Для приготування рістретто зерна змелюють іноді дрібніше, ніж на стандартний еспресо. В цьому випадку екстракція може тривати стандартні 22-28 секунд, але обсяг вийде 15-20 мл. Помел повинен бути не дуже дрібним, щоб не забити фільтр. Забитий фільтр може привести до збільшення часу екстракції, за чим піде спотворення смаку і аромату самої кави.

Рістретто - свято смаку і аромату, так що, незважаючи на маленький обсяг цього напою, Ви отримаєте концентроване задоволення!

Еспрессо

Найпопулярніший із способів приготування кави. Час протоки для еспресо класичним об'ємом 30мл становить 20-30 секунд. За цей час виділення ефірних масел і кофеїну досягає гармонійного балансу.

Співвідношення правильного помелу, правильної темперовки (пресовки меленої кави) в холдері, правильної температури води і її стабільності, а також вірного кількості меленої кави (близько 8-12 або 18-22 грамів) - запорука правильного приготування. Навіть незначна зміна будь-якого аспекту з перерахованих зіпсує кінцевий продукт. Візуально правильність приготування визначається за кольором пінки (італ. Crema) і по тому як вигинається в перші секунди струмок кави (так званий «мишачий хвостик»).

Класичний еспресо зазвичай має обсяг 25-35 мл і подається в чашці на 60 або 70 мл. Подвійний еспресо, що готується з 18-22 грамів кави, має об'єм 60 мл. До еспресо, як і ристретто, подають шот з питною водою. Ковток води перед ковтком кави очищає смакові рецептори і дозволяє максимально насолодитися смаком напою.

Еспрессо - класична насолода для гурманів.

Лунго

Лунго (італ. Lungo - довгий - напій з кави, приготований за допомогою кава-машини за аналогією з еспресо, але з набагато більшою кількістю води.

Звичайний еспресо готується від 18 до 30 секунд і має обсяг від 25 до 30 мілілітрів, в той час як приготування лунго може зайняти до однієї хвилини, і має обсяг близько 50 мілілітрів.

Завдяки такому способу приготування, смак лунго виходить менш насичений, але з більш вираженою, в порівнянні з еспресо, гіркуватістю. Додатковий обсяг води, що проходить через каву, витягує з нього значно більше кофеїну, ніж в еспрессо.

Часто лунго плутають з американо, але це не так. В американо просто додають воду, тоді як приготування лунго має на увазі тривалу протоку води, що сприяє естракціі компонентів, які зазвичай залишаються нерозчинених і не потрапляють в напій, приготований більш короткою протокою.

Лунго - заряд бадьорості і енергії!

tea-art.ua Posted by tea-art.ua