Про чай

Про чай


Що таке елітний чай і де його виробляють

Купити елітний чай, не сумніваючись в його якості, завдання дуже непросте. Показник елітності чаю - це далеко не завжди висока ціна. Чай може коштувати дорого, але при цьому не бути елітним. Як правило, під назвою «елітний чай» нашому споживачеві пропонують некондиційний чай.

Основний показник елітності чаю - це його якість. Якість у всьому. Починаючи з посадки чайних кущів і закінчуючи технологією зберігання готового чаю. Для того щоб визначити якість чаю, фахівця досить лише поглянути на чай, подібно до того, як досвідчений кулінар вибирає овочі для своєї страви. Зовнішній вигляд сухого чайного листя говорить багато про що. Ще більше нам повідає смак і аромат приготованого напою. Нижче ми розглянемо, якими бувають чаї за рівнем якості і як їх розрізняти.

Отже, за рівнем якості чай можна розділити на дві основні групи: ординарний і ортодоксальний.

Ординарний - саме цей чай є чаєм масового споживання, який можна купити в будь-якому супермаркеті або на базарі. 
Процес його збору і виробництва максимально механізований і автоматизований.
При його виробництві головним завданням є велика кількість, а не висока якість. І в цьому немає нічого дивного, так як цей чай виготовляється з зрілого і старого листя - саме такі листи можна зібрати у великій кількості. Зрілі і старі листи, а також гілочки ( «колоди»), що потрапляють в чай, додають напою гіркоту і терпкість. Природний аромат такого напою невигадливий і часто його буває важко вловити, тому такий чай часто ароматизують. На жаль, в такому чаї залишається дуже мало корисних властивостей.

Ортодоксальний чай - виготовляється за класичними технологіями, які опрацьовувалися протягом століть. При цьому для кожного виду чаю ця технологія своя. Пріоритетною метою на всіх етапах виробництва є отримання якісного чаю з характерним для даного виду ароматом. Як правило, чим молодші листочки, тим вище якість чаю, тим сильніше його аромат і післясмак. Іноді збирають навіть бруньки. Такий чай дуже важко знайти в магазинах навіть на його батьківщині - в Китаї. Ортодоксальний чай, подібно колекційним винам, проводиться в кількостях, в десятки і сотні разів менших, ніж ординарний.


Всі етапи виробництва такого чаю, починаючи зі збору листя (тіпсів), - кропітка ручна праця. Весь виробничий процес контролює чайний майстер. І саме він, аналізуючи зовнішній вигляд і аромат чайного листя, приймає рішення, коли від одного етапу виробництва переходити до іншого. Відомо, що для того щоб виробляти такий чай, необхідно пройти навчання протягом як мінімум кількох років.

Елітний чай - це ортодоксальний чай найвищої якості, всі етапи виробництва якого бездоганно витримані. Аромат елітного чаю подібний до звучання оркестру, а смак - багатий і неповторний, зі стійким приємним післясмаком.
Найбільш розвинене виробництво ортодоксальних і елітних чаїв саме в Китаї.


Також там найбільш багатий асортимент різних видів чаю. І в цьому нічого дивного немає, адже Китай - це батьківщина чаю, де його вирощують і виробляють вже близько чотирьох тисяч років. В інших же країнах чай масово вирощують не більше 150 років.

Особливе значення має технологія зберігання чаю, оскільки вона має прямий вплив на його якість. Неправильна технологія зберігання може перетворити навіть елітний чай в просте «сіно».

Термін зберігання всіх чаїв, крім ферментованих - не більше одного року. Після закінчення цього терміну вони втрачають більшу частину свого смаку і аромату, а також корисних властивостей. Для того щоб уповільнити цей процес, все чаї, крім ферментованих, необхідно зберігати при температурі від -5 до + 5 ° С, в залежності від виду чаю. Як часто Ви бачили холодильники з чаєм в супермаркетах? Або в фірмових чайних магазинах?

Відомо також, що чай в сухому вигляді легко і надовго вбирає сторонні запахи. Тому велике значення має також і те, в чому і де він зберігається. Чай повинен зберігатися в герметичній тарі, яка не має ніякого запаху (наприклад, фарфор або спеціально призначена полімерна упаковка). Слід виключити сусідство чаю з іншими продуктами харчування, а також товарами, що мають сильний запах.

Невиконання цих вимог призводить до того, що більшість ординарних чаїв набуває сторонні запахи, які «потрапляють» в чашку разом з заваркою.

Дефектами чаю вважаються:

  • засміченість (черешками, грубим листом, волокнами та іншої домішкою) -вследствіе збору з кущів грубого чайного листа і недостатньою очищенні при сортуванні;
  • кислий присмак і запах - через порушення процесу і тривалості ферментації, сушінню, використання старого листа;
  • затхлий, пліснявий і інші сторонні запахи - через порушення технології, підвищеної вологості чаю при зберіганні. Такий чай до вживання не придатний;
  • мішаний чай - неоднорідний через погану сортування або поганого підбору по однорідності при купажі;
  • неоднорідний колір чайного листа (потемнілі ділянки) - можна спостерігати після заварювання чаю, коли чайний лист розкривається і набуває свій натуральний колір (тобто ми бачимо цей лист таким, яким він був засушений). Причиною є обробка зіпсованих листя або неправильне скручування листа, що призвело до його пошкодження, а значить - втрати багатьох цілющих якостей;
  • "Водянистий", "порожній" смак настою - через надмірно слабкого скручування або занадто тривалої ферментації, порушення умов або терміну зберігання.

Як з першого погляду визначити якість чаю

Найлегше визначити якість зелених і улунських чаїв, важче - червоних і чорних, тим більше, якщо вони подрібнені.

Якість зелених і улунських чаїв можна без зусиль визначити за зовнішнім виглядом. Наведена нижче таблиця допоможе Вам у цьому.

Критерій

Чай низької якості

Чай високої якості

Колір

Від світло-зеленого до темно-коричневого. Велика кількість старого листя часто надають чаю сизий (сірий) відтінок. Часто трапляються коричневі листочки, підгнилі перед висушуванням

Від зеленого до темно-зеленого (улун високого ступеня ферментації - коричневого кольору). 70-90% чаїнок має однаковий колір

Розмір листочків

Присутні як великі, так і дрібні листи (уламки листя) .Це наслідок того, що для виробництва використовуються листя різного ступеня зрілості

Переважно розмір листочків однаковий. Чаїнки хоч і не особливо великі, але є цілісні молоді листочки (або бруньки)

Цілісність листочків

Домінують уламки листя

Домінують цільні листочки. Чим їх більше, тим вище якість чаю

Наявність «колод»

В одній столовій ложці чаю присутній як мінімум кілька «колод»

Відсутні

 

Якісний чай обов'язково повинен відповідати всім перерахованим вище критеріям. Невідповідність хоча б одному, як ложка дьогтю в бочці меду, перекреслює всі його інші достоїнства. Цілісність листочків, їх розмір і наявність «колод» легше визначити, якщо чай заварити.
А як же визначити якість чорних і червоних чаїв? В цілому, для них «працюють» ті ж критерії, що й для зелених. Колір чаїнок може бути від коричневого до чорного. Чим вони темніші, тим більше старе листя використовувалися. І навпаки, верхівки пагонів - тіпси - в такому чаї (в сухому вигляді) зазвичай мають світлий колір (різні відтінки бежевого або пісочного кольору). Чим більше таких світлих чаїнок, тим смачніше і ароматні чай! Складніше визначити початкове якість такого чаю, якщо його подрібнили. У той же час слід пам'ятати про те, що чай високої якості не подрібнюють.

Також слід мати на увазі, що чаї високого якості не ароматизують. Сьогодні споживачеві пропонується широкий вибір ароматизованих сумішей на основі зеленого або чорного чаю. Напій, приготовлений з такого чаю, хоч і має аромат тих «духів», які в нього «додали», позбавлений смаку і аромату самої своєї основи - чаю.

Пам'ятайте, що для виготовлення таких чаїв практично завжди беруть чай за якістю нижче, ніж той, який продається не ароматизованим. І це не дивно. Адже хороший, якісний чай настільки приємний, що ароматизація йому тільки шкодить, відразу ж знижуючи його якість. Саме тому класичні китайські чаї - кращі в світі - майже ніколи не ароматизують. Унаслідок самодостатності і досконалості їх аромату і смаку такі чаї продають тільки в чистому вигляді, не змішуючи їх в купажі.

Кілька слів про чай в одноразових пакетиках. Такий чай дуже зручний, коли немає часу або умов насолоджуватися музикою квітів і ароматів, а необхідний підбадьорливий поштовх. Якість такого чаю на вигляд важко визначити перш за все тому, що листя сильно подрібнені. І, природно, на перший погляд неможливо зрозуміти, якого вони були якості, віку, чи присутні в чаї дрібно подрібнені «колоди». Тому чай в пакетику - це «кіт в мішку». І постачальники цим часто користуються.

Буває і так, що пакетований чай має прийнятну якість. Для його виготовлення використовують листочки хорошої якості, сильно подрібнивши їх. Таке подрібнення дозволяє заварити чай швидко і просто, правда, тільки один раз.

Єдиний спосіб дізнатися про якість пакетованого чаю - це його спробувати. І найкраще купувати його у тій компанії, розсипний чай якій задовольнив Ваш вишуканий смак.


І головне!

Вирішальним у визначенні якості чаю є його аромат в сухому і завареному вигляді, а також смак напою.

Для того щоб визначати якість за цим критерієм, необхідно мати досвід. Точно так же не кожному під силу визначити відтінки смаку і аромату хорошого колекційного французького вина врожаю 1970 року. Вихід один - пробувати, порівнювати, аналізувати. І пити тільки хороший чай!

Приємних чаювань!

tea-art.ua Posted by tea-art.ua