Як заварювати чай

Як заварювати чай

"Чому, коли я дегустував чай у Вас в салоні, - він був смачний, а вдома у мене виходить не такий? ..."

Саме таке питання є одним з найбільш поширених серед наших нових гостей. Нижче ми поділимося нашим досвідом заварювання якісного чаю (про чай низької якості говорити не будемо - як його не заварюй, гідного напою не вийде).

Не вдаючись в "церемоніально-міфологічні китайські трюки", ми зосередимося на послідовному викладі базових принципів, дотримуючись яких, можна заварити чай - ароматний, смачний і корисний для здоров'я. Так-так, саме корисний.

Як не дивно, їх не так вже й багато, проте всі вони однаково важливі. Варто порушити лише один з них - і чай буде зіпсований.

Для того, щоб добре заварити чай, нам знадобиться наступне:

Вода

Це основа для заварювання чаю. Готовий чайний настій складається з води більш, ніж на 99%. І якщо вода сама по собі неякісна - а значить, шкідлива - навіщо псувати нею своє здоров'я і, власне, чай? Використовуйте для заварювання чаю очищену бутильовану воду або м'яку джерельну. Основні показники якості води доступні кожній людині - це її смак і відсутність накипу після кип'ятіння.

Людина

Краще людини, по-перше, заварити чай ніхто і ніщо не може (хоча вже і розроблені автомати для заварювання листового чаю, але він виходить несмачний). По-друге, хто буде насолоджуватися чаєм, якщо не людина? ..

Чай

Як не дивно, його ми поставили на третє місце за значенням. З одного боку, навіть найкращий чай можна зіпсувати неякісною водою або неадекватними діями. А з іншого боку - якщо вода взята хороша і чай був правильно заварений - можна приготувати смачний напій з цілком недорогого чаю, наприклад, з таких видів, як Кімун или Зелений Те Гуань Інь 3.

Способи заварювання чаю відрізняються в залежності від виду чаю, який ми заварюємо: зелений, білий, бірюзовий, чорний (червоний) або пу-ер. Будь-який з перерахованих видів чаю можна заварювати різними способами. У той же час, для кожного виду чаю існують найбільш оптимальні способи заварювання, при яких він приносить найвищу насолоду і найбільшу користь. Здається заплутаним? Нижче викладені принципи заварювання, загальні для будь-якого чаю.

Як заварювати чай - загальні рекомендації

1. Використовуйте для заварювання чаю очищену бутильовану воду.

Будь-який чай, навіть найдорожчий, буде зіпсований, якщо ви використовуєте водопровідну воду. Показник високої якості води - відсутність накипу при кип'ятінні.

2. Промийте заварник окропом.

Це дозволить прогріти заварник і видалити сторонні "аромати". Якщо заварювати чай в непрогрітій посуді, вода швидко віддасть свою температуру посуді, відразу охолонувши на 10-15 ° С. У результаті чай може бути заварений неповністю.

3. Температура води для заварювання чаю - це важливо! Не всі види чаю можна заварювати окропом.

Зелений
60-80°С
Білий
70-80°С
Улуни, Шен пуери
85-95°С
Чорний, Шу пуери
90-95°С
Трав'яні, фруктові
90-95°С

Чому це важливо? Якщо заварити зелений або білий чай окропом, то, по-перше, напій втратить 90% свого аромату, а по-друге, буде надмірно гірким і терпким. А справжній і правильно заварений зелений і білий чай, як ми знаємо, має запашний аромат і м'який, солодкуватий смак.

Як отримати воду з температурою 60 або 80 ° С? По-перше, є електрочайники з регулятором температури. Якщо такого чайника немає, то можна змішати окріп з холодною водою у відповідній пропорції. Наприклад, для того, щоб отримати воду з температурою 60 ° С, ми змішуємо окріп з водою кімнатної температури в пропорції 1: 1.

4. Беріть для заварювання чай з розрахунку мінімум 3 грами на 1 людину.

Це кількість сухого чаю на 200 мл води дозволяє отримати напій середньої міцності. Зверніть увагу: різні види чаю істотно відрізняються один від одного по щільності. Наприклад, одна повна чайна ложка чаю Юннаньського 1 важить близько 2 г, тому що чай не щільний, і його треба брати з розрахунку 1,5-2 чайні ложки на 200 мл води. Якщо чай складається з щільно скрученого листя - наприклад, Зелений Те Гуань Інь - 3 грами такого чаю цілком вміщаються в одній повній чайній ложці.

Після закінчення часу, рекомендованого для заварювання чаю, перелийте настій в іншу посудину - важливо, щоб чай не перестоював.

5. Золоте правило заварювання смачного чаю: багато чаю, мало води, недовго настоюємо. Заварювати чай таким способом можна неодноразово - напій виходить ароматний, смачний і головне - корисний!

Різні види чаю істотно відрізняються за вагою, тому відміряючи чай "на око" або чайною ложкою, звертайте увагу на щільність чаю!




tea-art.ua Posted by tea-art.ua